BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, November 17, 2012

Alhamdulillah

hidup bertambah mencabar bila melangkah alam pekerjaan....dah hampir 8 bulan bergelar penjawat awam....macam macamcabaran diadapi dalam dunia pekerjaan...perlu berdepan dengan manusia yang bersikap bossy...perlu ke kita berlagak, bermegah dengan apa yang kita miliki? setiap apa yang kita miliki adalah pinjaman semata mata

Monday, February 27, 2012

BILAKAH??

Bilakah Giliran untuk dia mengalirkan air mata pula,bilakah agaknya dia akan rasa bagaimana dimalukan, merasakan bagaimana tidur yang tidak pernah lena kerana memikirkan kesedihan, Menghadapi kerenah2 kerenah manusia yang hanya tahu menghukum.Bilakah giliran dia untuk merasa dikhianati. dihina, BILAKAH DIA AKAN MERASA SEMUA INI?????????

Friday, February 24, 2012

Menghargai Hidup Yang Indah Ini.

org lombong emas..kami lombong ikan.hehehe...... bertarikh 23 februari 2012...we ollzzsss berlumuih dengan selut.

                                           yang kecik pon xnak kalah....nk melombong jugak.
                                         tak  sabar nk terjun

                                           happy....time 1am


                                           kutip ikan dalam jaring..
                                           kaut ikan guna jentolak

                                            tangki air buat letak ikan


                                          abah pon xcited jugak...


                                           2 am...mndi2

                                            hasil lombongan

Thursday, February 23, 2012

Umur : adakah semakin tua??

    Manusia yang dilahirkan mempunyai amanah. Amanah itu tidak boleh tidak harus dipikul dan dilaksanakan. Manusia diamanahkan untuk beribadat dan menyembah penciptanya. Amanah untuk menjaga setiap kurniaan yang di anugerahkan contohnya alam ini. Manusia yang dilahirkan akan melalui banyak proses dan ukuran perubahan proses itu adalah umur. Umur bukan lah satu angka menunjukkan bahawa seseorang itu semakin tua,tapi ia menunjukkan bahawa kita telah mengalami perubahan proses kehidupan kita sebagai manusia. 


Wednesday, February 22, 2012

Nasi Kerabu Kuning

salam....hari nie nak share cara-cara nak buat nasi kerabu kuning..original from mak saya....


NASI
BAHAN-BAHAN;
1 pot  Beras
3 helai  Daun limau purut
2 batang  Serai
2 helai   Daun pandan
jerang beras bersama bhn2 tadi,sedikit pewarna kuning(utk warna yg lebih menarik) & sedikit air kunyit d ambil dari kunyit yg d blender @ dtumbuk.

TUMIS
BAHAN-BAHAN
1kg santan djerang hingga pecah minyak.masukan bhn2 yang dblender,garam secukup rasa & 5 KEPING ASAM KEPING.
*15 biji bawang merah
*5 biji bawang putih
*15 biji lada kering(KLAU NAK PEDAS BLH TAMBAH)
* sedikit belacan( jika suka)
*1 inci halia
*5 btg serai d hiris.
(Bahan-bahan * diblender)
Setelah masukan bhn tadi,tunggu hingga mendidih,masukan sedikit budu &2 KPG gula melaka (NISAN)
masak hingga sedikit pekat.

SAMBAL KELAPA
BAHAN-BAHAN
1/2 KG KELAPA( dgoreng hingga kering)
6 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 inci halia
3 btg serai di hiris
1/2 sudu teh lada hitam
4 ekor ikan sederhana besarnya(drebus &dambil isi)
sedikit garam &gula
bhn2 tadi d tumbuk hingga lumat dan dgaul dgn kelapa goreng tadi.

SOLOK LADA
Bahan-bahan; 
1/2kg kelapa putih 
1/2kg Lada hijau (dibelah dan dibuang biji)
*6 ekor ikan kembung (direbus dan diambil isi)
*1/2 sudu teh lada hitam
*1/2 inci halia
*1 sudu besar kerisik
* garam dan gula secukup rasa
(bahan-bahan * ditumbuk dan digaul dengan kepala putih)
Akhir sekali, sumbat bahan2 yang ditumbuk tadi dalam lada hijau.

ULAM -ULAMAN
*TAUGHE
*DAUN SAMAK(PUCUK SERAI)
*TIMUN BATANG
*BUNGA KANTAN
(Bahan-bahan * dihiris dan digaul bersama)

AIR LADA
-Blender lada merah yang sudah dibersihkan dan diblendder dengan cuka. tambah garam dan gula secukup rasa

BUDU
Perahkan buah limau nipis dan cili padi kedalam budu.

* BOLEH DIHIDANG DENGAN AYAM GORENG,IKAN CELUP TEPUNG,TELUR MASIN DAN KEROPOK.

So,tunggu apa lagi...let's try....SELAMAT MENCUBA!!!!!

Simple menu: SARDIN!!

Salam.....
hari nie saja la gatal tangan nak post something kat blog.. tapi tak tau nak post ape...fikir2 teringat la nak kongsi resepi paling simple je untuk lunch. menu dia sardin kicap. nie resepi nenek saya ajar. dulu kecik-kecik selalu makan menu nie..ok la..

BAHAN-BAHAN:
1 TIN   sardin dalam tin
3 SUDU BESAR   kicap soya kipas udang
3 ULAS     bawang merah
SEDIKIT  perahan air limau
5 BIJI       lada burung/ cili padi

CARA-CARA:
1. Ambil satu mangkuk besar, lepas tue masukkan sardin dalam mangkuk tersebut.
2. ambil bawang merah(berapa ulas ikut suka) cili padi dihiris/dipotong kecil2.then, masukkan dalam mangkuk sardin tadi.
3. Kemudian, dalam mangkuk sardin tadi, masukkan kicap soya, perahan air limau( kalau suka masam,letak la perahan tue banyak skit)
4. latak 1/2 sudu garam halus, ajinamoto(xletak pon xpe..ikut kesukaan)
5.kacau dan rasa..kalau dah rasa sesedang elok boleh la dihidangkan.

p/s : bagi yang bujang tue try this resepi..sedap!!!!!!

Tuesday, February 21, 2012

Assalamualaikum..

lama dah tak post kat blog...sampai password pon lupa..... sekejap saja masa berlalu....sakarng dah habis belajar. sekejap rasa 3 tahun menuntut ilmu....kalau dulu masa tengah belajar rasa macam lama sangat. Masa pon lambat je berlalu. Tapi bila dah habis belajar ni rasa rindu dekat kawan-kawan. Tapi nak buat macam mana kan, semua tu adalah katentuan ALLAH. Hanya kenangan yang terpahat dalam hati.